Blog - Generačná výmena v rodinných firmách

Blog

Blog

Cukor v hlavnej úlohe

Rodina Stummerovcov vybudovala v Trnave jeden z najmodernejších a najväčších cukrovarov monarchie. Prečítajte si ich rodinný a podnikateľský príbeh.

Najaktuálnejšie výzvy z Plánu obnovy a odolnosti

Informácie o troch najaktuálnejších výzvach z Plánu obnovy a odolnosti SR, zameraných na podporu vývoja inovatívnych riešení v oblasti dekarbonizácie a digitalizácie a na podporu výstavby nových zariadení na výrobu elektriny.

Ako rodinná firma Thonet vytvorila ikonickú kaviarenskú stoličku

Poznáte známu kaviarenskú stoličku Thonet 14? Prečítajte si príbeh rodinnej firmy Thonetovcov, ktorých drevené produkty sa používajú dodnes.

Greta Löw-Beer a Fritz Tugendhat

Tento raz sa spolu pozrieme k našim susedom do moravského Manchestru – Brna, ktoré sa spája s architektonickým skvostom – vilou Tugendhat, a rodinami Löw-Beerovcov a Tugendhat.

Systémový prístup v poradenstve pre rodinné firmy: Kľúč k udržateľnému rozvoju

O systémovom prístupe sme sa rozprávali s Dr. Mag. Manuelou Mätzener, CBSC, CMC, poradkyňou pre systémové rodiny a manažment a zakladateľkou ifub GmbH v Rakúsku.

Digitálne a inovačné vouchery z Plánu obnovy a odolnosti SR

V júli 2023 boli vyhlásené výzvy na digitálne a inovačné vouchery z Plánu obnovy a odolnosti SR. Celkový rozpočet vyčlenený na tieto výzvy prevyšuje 23 miliónov eur.

Stretnite sa osobne v Prahe s členom 4. generácie rodiny Tomáša Baťu

Tohtoročný ročník medzinárodnej konferencie Private Family Wealth 2023 opäť hostí osobnosti svetového formátu.

Čarovné Piešťany

O rozmach kúpeľníctva v Piešťanoch sa zaslúžili dve rodinné firmy – šľachtická rodina Erdödyovcov a firma Alexander Winter a synovia.

Architekti Prešporka

Prechádzajúc sa po starých uličkách Bratislavy môžete vidieť stopy členov jednej z najvýznamnejších staviteľských rodín –Feiglerovcov.

Odišlo dieťa a prišiel dospelý človek

„Štúdium v zahraničí vám zmení život“ – táto veta znie možno ako klišé, no je naozaj pravdivé, zmenilo už veľa životov. Potvrdzujú to nielen samotní študenti, ale aj ich rodičia. Svoju skúsenosť opisuje Libor Musil z úspešnej rodinnej firmy Liko-S.

Liptovskí remenári a garbiari

Dnes mnohí ani len netušia, že remeslo garbiar vôbec existovalo a spájalo sa nielen s Brezovou a kopanicami, ale aj s Liptovom. Samostatné garbiarske cechy vznikali od 16. storočia v slobodných kráľovských mestách, od 17. storočia aj mimo nich.

Poledniakovci – podnikatelia z Košíc

V roku 1886 prišla na svet nová fabrika, jej zakladateľom bol Karol Poledniak. Narodil sa v roku 1853 v Poľsku a výučný list získal v Prusku. Po vyučení sa vydal na dva roky do USA, potom do garbiarní na Liptov.

Príbeh prešporských bajglí – Bratislavských rožkov

Bajgle boli vychýrené. Každý, kto do starého Prešporku prišiel, niesol naspäť domov rožky – bajgle. Krásne, s mramorovou kôrkou a dvoma hrubými rôznymi plnkami.

Rodina riadi banku

O bankovníctve, finančníctve alebo úžere, ako sa kedysi vravelo, si človek nemyslí nič príjemné. Pôžičky, úroky, splácanie, hypotéky, jednoducho, peniaze.

Svetoví vinári – Palugyayovci

Palugyayovci pochádzali z Liptova. Aj dnes sa môžeme poprechádzať po časti Liptovského Mikuláša – Palúdzke, ktorá sa v 13. storočí dostala do držby Ondreja, notára zvolenského župana Demetra, prvého známeho Palúckeho, čiže Palugyaya.

Výroba skla – sklárske impérium J. Schreiber & Neffen

Rodinu Schreiber spájame s územím Slovenska, konkrétne so sklárňami v Lednických Rovniach a v Uhrovci. Vymotať sa z rodinných pomerov rodiny sa dodnes snažia mnohí bádatelia.

Stollwerck – príbeh cukríkov proti kašľu

Stollwerck vybudoval sieť predajcov, podával inzeráty a vďaka jeho úspechu ho ľudia volali „Kamelle – Napoleon“, o dva roky neskôr sa dokonca stal „dvorný dodávateľ kniežaťa Fridricha Pruského“.

Kováčska dielňa budúcnosti s tradíciou

Keď vo Wolkersdorfe lietajú iskry, môže to mať rôzne príčiny. Napríklad, že v Krameß Metallbau sa zvára elegantné oceľové zábradlie alebo impozantná konštrukcia haly.

Príbeh rodinnej firmy Kuffner de Diószeg

Na začiatku podnikateľských aktivít bola šachová partia. V roku 1720 si židovský obchodník Juda Löbl prenajal od kniežacej rodiny Lichtensteinovcov pálenicu a na rozdiel od iných, využil priaznivú dobu na založenie rodinného podnikania.